Veilig betalen Gratis verzending boven 60,00 Binnen 3 werkdagen in huis

Edelstenen reinigen

Edelstenen reinigen

Waarom je edelsteen gereinigd moeten worden

Alles is energie zeggen wij altijd. En net zoals je zelf opfrist van een douchebeurt, kunnen je stenen ook af en toe wel een reinigingsbeurtje gebruiken. Zeker als ze lang in een ruimte staan of intensief worden gedragen, kan de omgevingsenergie om de steen gaan zitten. Je merkt dan dat de werking afneemt en kunt vaak ook zien dat ze dof worden, minder glanzen. Dan is het tijd voor het reinigen van je stenen. We bedoelen hier hoe je edelstenen kunt reinigen van energie. Er zijn veel verschillende manieren om edelstenen energetisch te reinigen. In deze blog geven we je verschillende manieren om dat te doen. Lees alles over hoe je edelstenen kunt reinigen

Waarom reinigen?

Het doel van edelstenen reinigen is om alle energie die niet van de steen zelf is te verwijderen. Edelstenen kunnen over tijd energie verzamelen uit de omgeving. Hierdoor gaat de energetische werkzaamheid achteruit. Vooral bij hangers die veel gedragen worden en bij stenen die veel doen in een ruimte komt dit vaak voor. Ook zijn sommige stenen er gevoeliger voor dan anderen.

Je kunt herkennen wanneer een steen gereinigd mag worden door een doffe uitstraling, dat je vergeet de hanger om te doen, of juist dat je geen verschil meer merkt met of zonder de steen.  In huis kan een steen ook onderdeel van het geheel worden en stof verzamelen, zonde! Jij weet het beste wat er klopt, dus volg vooral je impulsen, hoe miniem die ook moge zijn.

Als je merkt dat jouw steen gereinigd zou mogen worden, geven we je hieronder 6 manieren om dat te doen. Experimenteer hier gerust mee, zodat je ontdekt welke manier van edelstenen reinigen bij jou past!

Reinigen in de buitenlucht

Edelstenen reinigen in de buitenlucht

De beste en goedkoopste oplossing is om je stenen lekker naar buiten te leggen. Bij voorkeur ‘s avonds, zodat je geen risico op verbreking hebt door de zon. Leg ze gewoon op de aarde, of op je balkon. De stenen zijn dan uit jouw persoonlijke ruimte. Hierdoor kan de aarde de overtollige energie opnemen en transformeren. De steen kan weer even ‘zichzelf’ zijn en weer gaan stralen. Helemaal ideaal als het ook nog regent of waait, dan worden ze ook nog eens fysiek schoon. Let hierbij wel op of jouw steen tegen water kan. Veruit de meeste mineralen kunnen wel een spatje regen hebben, maar bv gepolijste seleniet/satijnspaat wordt dof van water.

Soms is het nodig om een steen langer dan 1 nacht te laten liggen. Dat is een kwestie van proberen en je gevoel volgen. Zeker als je een ‘gebruikte’ steen krijgt van iemand is het raadzaam om deze een aantal dagen lekker buiten te leggen om te reinigen.

Aangezien deze methode niets kost en de minste zorg van jou vraagt mbt het managen van de energie is dit onze favoriete methode. En omdat je er verder niets voor nodig hebt is dit ook zeer geschikt voor grotere interieur stukken. Bv bergkristal of amethist geodes kun je ook gerust met de tuinslang afspoelen om het stof te verwijderen. Je zult verstelt staan hoeveel ze op kunnen knappen!

Reinigen met water

Edelstenen reinigen met water

Een andere methode die goed werkt vooral als je therapeut bent of mensen met stenen behandelt is het afspoelen van stenen onder de kraan. Het water neemt de energie mee en spoelt als het ware de steen schoon. Er zijn verschillende suggesties te vinden hoe lang dit zou moeten. Zelf gebruik ik altijd mijn intuïtie en is mijn ervaring dat dat niet zo lang hoeft. Dit is een oppervlakkige reiniging en werkt het beste als de stenen kort gebruikt zijn. Hierdoor is dit minder geschikt voor hangers, armbanden en stenen die lang in een interieur hebben gestaan.

Een andere manier is om je steen een nachtje in het water te leggen. Gooi het water daarna door de gootsteen, want de energie die er dan aan zit wil je niet bij de planten of voor je huisdier gebruiken. Dit kan prima bij losse handstenen, maar beter niet bij hangertjes met oogje ivm kans op corrosie.

Let wel altijd op of jouw steen tegen water kan, niet alle stenen worden blij van water. Seleniet en barnsteen kun je bijvoorbeeld beter niet in water leggen.

Opladen en reinigen in de volle maan

Edelstenen reinigen in de volle maan

Een andere manier die goed werkt naar onze ervaring is om stenen die je wilt reinigen buiten neer te leggen in de volle maan. De energie van de volle maan is het meest intens, waardoor de stenen daar ook nog door worden opgeladen. En daarnaast is het buiten neerleggen sowieso een effectieve methode. Als je merkt dat reiniging nodig is, leg ze dan direct buiten en wacht niet op de volle maan. Wel is de volle maan een fijne herinnering om even je stenen na te kijken en te checken of ze reining nodig hebben.

Edelstenen begraven

Een grondigere variant van buiten leggen is het begraven van edelstenen in de grond. Ik heb wel eens van iemand gehoord die echt last had van de energie die een steen om zich heen had. Niets hielp om dit weg te krijgen, behalve begraven. Nadat die de steen een aantal weken onder de grond had gelegen, was de steen weer helemaal in zijn eigen frequentie en ervoer die persoon er weer ondersteuning bij. Zeker bij stenen die je krijgt van anderen kan dat een optie zijn, met name als ze in een intense energie hebben gestaan. Als niets anders werkt, kun je ze begraven en vooral goed onthouden waar!

Reinigen in amethist geode of bergkristal

Edelstenen reinigen in een amethist geode

Voor kleinere edelstenen, hangers en sieraden is afspoelen of buiten leggen vaak niet zo handig. Mocht je in het bezit zijn van een grote, sterke steen, dan kun je die ook gebruiken. Zowel amethist en bergkristal kunnen reinigen en opladen. Met name amethist geodes zijn zeer geschikt om sieraden mee te reinigen, hang ze er eenvoudigweg een nachtje voor en ze knappen sterk op.  Zelf werk ik daar intuïtief mee, ik ’zie’ aan de glans van een steen of de energie weer optimaal is.

Let wel op met je amethist en bergkristal als je dit vaak doet. Als die hun energie niet goed kwijt kunnen, dan hebben zij op hun beurt ook weer reiniging nodig. Dit is precies de reden waarom ik deze techniek zelf weinig toepas.

Reinigen en opladen met hematiet en bergkristal

Voor reinigen van kleinere stenen en sieraden kun je gebruik maken van een op- en ontlaad set van bergkristal en hematiet in een abalone schelp. Deze set is ook fraai als je deze niet in gebruik hebt voor het op- en ontladen.

Je begint met de steen of het sieraad neer te leggen op de hematiet. Hematiet is een sterk aardende steen en helpt, samen met jouw intentie om de opgebouwde energie af te voeren naar de aarde. Na een dag of nacht leg je jouw steen op de bergkristal. Deze helpt om verder te reinigen en jouw steen weer optimaal in zijn eigen energie te zetten. De bergkristal versterkt de energie van de steen zelf, zodat deze het laatste restje kan opruimen.

Voordeel van deze methode is dat je deze goed kunt toepassen voor bijvoorbeeld sieraden, of als je geen tuin hebt. Ook kun je hiermee stenen reinigen die niet goed tegen water kunnen. Geïnteresseerd? Je kunt deze set hier bestellen.

Houdt wel je op- en ontlaad setje in de gaten qua energie. Bij intensief gebruik deze set zelf ook af en toe buiten leggen om te zorgen dat deze ‘schoon’ blijft qua energie.

Edelstenen reinigen met seleniet

Seleniet schijf met levensbloem, ideaal om je stenen op te reinigen

Seleniet is een sterk zuiverende steen met hoge frequentie. Hierdoor zijn seleniet staven, plaatjes of bakjes ideaal om je sieraden op te reinigen. Voor grotere handstenen kun je de grotere seleniet staven gebruiken, of een grid maken van een aantal kleinere staven. Sowieso werken de ruwe seleniet staven zeer goed als energetisch werktuig om energie los te maken en te reinigen. Je kunt hier dus ook jezelf mee behandelen als je ze niet gebruikt voor je sieraden. Het grote voordeel is dat seleniet zelfreinigend is, je hoeft met de seleniet zelf dus niets te doen na het reinigen van je stenen.

Reinigen met salie/palo santo

Smudge set in abalone schelp met witte salie en Paleo Santo

Witte salie wordt door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika al sinds mensenheugenis gebruikt om energie te reinigen. Je kunt dit gebruiken als smudge om mensen te reinigen tijdens rituelen, maar ook om ruimtes energetisch schoon te maken. En uiteraard kun je dit ook toepassen op je stenen. Dit is vooral handig als je zeer grote of zware stenen hebt, of een grote verzameling. Ga 1x per maand met je witte salie smudge aangestoken langs je stenen en reinig met de rook en jouw intentie je schatten. Je kunt dit ook afwisselen met Palo Santo, dit heeft hetzelfde doel en wordt in Midden-Amerika gebruikt. De werking en geur van Palo Santo is iets milder dan die van witte salie. Zelf gebruiken we 1-2x per jaar witte salie als grote schoonmaak en de rest van de tijd Palo Santo. Deze kun je ook als mooie set aanschaffen in een schelp.

Reinigen met intentie

Edelstenen reinigen met intentie

Wij mensen hebben een zeer sterke creatiekracht, ook al beseffen we dat meestal niet. We kunnen ook onze intentie gebruikten om alles te reinigen wat er nodig is. Dit zit als vast onderdeel eigenlijk al in alle methodes, en zeker als je salie of Palo Santo gebruikt.

Je kunt dit effect versterken door bewust jouw intentie te zetten op het reinigen. Voor mijzelf werkt het goed om dit vanuit een meditatieve stand te doen. Je kunt de aarde uitnodigen om alle overtollige energie op te nemen die geen bijdrage is voor jou en de steen uit te nodigen om weer in zijn oorspronkelijke frequentie te stralen. Alles wat daarbij niet in harmonie is, mag naar de aarde stromen om die te voeden. De aarde transformeert dit vanzelf weer naar pure potentie. Dit is een hele krachtige manier van reinigen.

Bergkristal kun je ook met je intentie programmeren, zodat het zichzelf blijft reinigen. Daarover later wellicht meer 😉

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zijn er veel verschillende manieren om je stenen te reinigen van energie. Experimenteer vooral en vindt de manier die voor jou werkt. Het belangrijkste is dat je af en toe even controleert of je stenen energetisch nog schoon zijn, dan volgt het reinigen vanzelf. Wees niet bang om het ‘fout’ te doen, want dat kan eigenlijk niet. Je gebruikt immers jouw intentie altijd! Volg je gevoel en kijk wat werkt voor jou. Veel oefen plezier!

Als je met zorg met je stenen omgaat wordt je beloond hun fantastische energie en ondersteuning. Heb je vragen? Je kunt ons altijd benaderen!

Edelstenen ervaren?

We kunnen je helpen met je keuze door de meest optimale edelsteen voor je uit te pendelen. Als je meer wilt ervaren raden we je de edelstenen reading aan, waarbij je aan de hand van de door jou geselecteerde stenen een reading van Bouke ontvangt over de boodschap van de stenen. Als je meer wilt weten over de werking van edelstenen, dan kun je daar meer over lezen in de deze blog.

Bouke en Laura

De waardering van www.blijeboeddha.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1937 reviews.
0