Veilig betalen Gratis verzending boven 60,00 Binnen 3 werkdagen in huis

Edelstenen

Belangrijke eigenschappen van edelstenen

Edelstenen zijn bijzondere gesteenten die vaak worden bewerkt en verwerkt tot sieraden en decoratieve objecten. Wat edelstenen zo speciaal maakt, zijn hun unieke eigenschappen: verschillende soorten edelstenen hebben elk hun eigen kenmerken en toepassingen. Een bekend type edelsteen zijn geboortestenen, die vaak worden geassocieerd met specifieke maanden van het jaar.

 1. Esthetiek: De schoonheid van edelstenen wordt bepaald door kleurvariaties, glans, vuur, transparantie en lichteffecten.
 2. Duurzaamheid: Dit omvat hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische weerstand.
 3. Zeldzaamheid: Hoe zeldzaam een edelsteen in de natuur voorkomt, bepaalt mede zijn waarde.

Wat zijn edelstenen?

Edelstenen zijn natuurlijke mineralen die door geologische processen over miljoenen jaren worden gevormd. Ze bestaan uit verschillende mineralen, die hun hardheid en kleur bepalen. Ideale edelstenen zijn loepzuiver, zonder enige onzuiverheden. De term “halfedelstenen” werd vroeger gebruikt voor minder perfecte stenen, maar deze term is sinds 1967 afgeschaft vanwege zijn misleidende karakter. Edelstenen staan ook bekend om hun helende werking.

Het slijpen van edelstenen

Edelstenen kunnen op diverse manieren worden geslepen om hun natuurlijke schoonheid te benadrukken:

 1. Cabochon: De edelsteen wordt in een bolle vorm geslepen.
 2. Facetten: De steen krijgt meerdere vlakke oppervlakken die het licht reflecteren.

Het slijpen van edelstenen heeft meerdere voordelen. Het haalt niet alleen de kleur van de steen op, maar verwijdert ook eventuele aanslag op ruwe stenen. Daarnaast biedt het slijpen de vrijheid om specifieke vormen te creëren, zoals een engel, piramide of bol.

Bij het slijpen houdt men rekening met factoren zoals kleur, insluitsels, lichteffecten en de fysieke structuur van de steen. Facetgeslepen edelstenen worden vaak gekozen vanwege hun schitterende lichtreflectie. Hierdoor komen ze prachtig tot hun recht in sieraden zoals halskettingen, oorbellen en armbanden, maar ook in industriële toepassingen.

Bekende Edelstenen

Er zijn vele soorten edelstenen die wereldwijd bekend zijn. Enkele populaire voorbeelden zijn amethist, aquamarijn, aventurijn, bergkristal, carneool, citrien, diamant, granaat, hematiet, jade, labradoriet, lapis lazuli, maansteen, onyx, opaal, peridoot (olivijn), robijn, rozenkwarts, saffier, smaragd, toermalijn, topaas en turkoois. Meer informatie hierover vind je in onze uitgebreide mineralenlijst.

Verschillende mineralen in stenen

Edelstenen bevatten verschillende elementen die hun unieke eigenschappen bepalen. De meeste bestaan uit combinaties van twee tot drie mineralen, die samen de kleur, hardheid en andere kenmerken van de steen vormen. Deze mineralen spelen een cruciale rol in het ontstaan en de variëteit van edelstenen. Bijvoorbeeld, rookkwarts is een variant van kwarts met een rokerige kleur die ontstaat door natuurlijke bestraling, en kwarts is een van de meest voorkomende mineralen in edelstenen. Daarnaast kunnen mineralen zoals beryl (o.a. smaragd en aquamarijn), korund (o.a. robijn en saffier), en peridoot worden gevonden in diverse edelstenen, elk met hun eigen unieke samenstelling en eigenschappen.

Het edelstenen ABC

In de 18e en vroege 19e eeuw was het gebruikelijk om sieraden te maken die persoonlijke namen of initialen weerspiegelden. Dit gebeurde door edelstenen te selecteren op basis van de eerste letter van hun naam, wat leidde tot het edelstenenalfabet. Daarnaast werden in de 19e eeuw sieraden gemaakt die boodschappen en gevoelens uitdrukten door middel van specifieke edelstenen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Engelse ‘regard’-ring, waarin robijn, smaragd (emerald), granaat, amethist en diamant werden gebruikt om het woord ‘regard’ te vormen.

Helende eigenschappen

Al sinds de oudheid worden edelstenen gewaardeerd om hun vermeende helende werking, beschermende krachten en hun rol in spirituele ontwikkeling. Ze worden gebruikt voor spirituele ontwikkeling en het verlichten van diverse lichamelijke klachten. Enkele bekende voorbeelden zijn:

 • Amethist: Staat bekend om zijn hulp bij hoofdpijn en slapeloosheid. De prachtige paarse kleur van amethist wordt vaak geassocieerd met zuiverheid en spirituele groei.
 • Jade: Heeft een reinigende werking en opent het hartchakra, wat liefde en harmonie bevordert.
 • Lapis Lazuli: Deze steen wordt al sinds het oude Egypte gezien als heilig. Het bevordert duidelijke communicatie en staat bekend als de vriendschapsteen.
 • Labradoriet: Beschermt hooggevoelige mensen tegen externe prikkels en zorgt voor rust en aarding.
 • Robijn: Verhoogt vitaliteit en heeft een ontgiftende werking.
 • Smaragd: Stimuleert de lever en gal en heeft een positieve werking op reumatische klachten. Deze edelsteen is groen van kleur en wordt vaak geassocieerd met balans en creativiteit.
 • Peridoot: Deze groene edelsteen, ook wel olivijn genoemd, staat bekend om zijn vermogen om de geest te versterken en innerlijke kracht te bieden.

Edelstenen kopen bij Blije Boeddha

Bij Blije Boeddha vind je een uitgebreide selectie aan edelstenen en kristallen. Elke edelsteen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en krachten, waardoor ze niet alleen mooi zijn om te zien, maar ook spirituele en decoratieve waarde hebben. Edelstenen zijn ook geweldige geschenken. Bij ons kun je eenvoudig de perfecte edelsteen of edelsteensieraad vinden voor jezelf of om cadeau te geven. We bieden verschillende soorten edelstenen aan, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen.

Edelsteensieraad kopen

Wij bieden een breed assortiment aan prachtige edelsteensieraden die meer zijn dan alleen mooie accessoires; ze zijn ontworpen om de natuurlijke schoonheid van edelstenen te benadrukken en kunnen ook bijdragen aan je spirituele welzijn. Onze klanten geven vaak terug dat we zeer mooie (uiterlijk) en daarnaast zuivere (energetisch) stenen verkopen.

We proberen altijd de meest passende steen te selecteren bij een bestelling, zodat je verzekerd bent van een sieraad dat perfect bij jou past. Van chakra sieraden tot splitarmbanden en kogelkettingen, onze collectie is zorgvuldig samengesteld om aan jouw behoeften te voldoen.

Onthoud dat edelstenen geen vervanging zijn voor professionele medische hulp. Ze kunnen ondersteunend werken, maar raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd je huisarts.

Mocht je vragen hebben over edelstenen, neem dan gerust contact met ons op.

De waardering van www.blijeboeddha.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1937 reviews.
0